Har du koll på vad som händer under ytan?

Visste du att vi har en egen val i våra svenska vatten som delar namn med något du hittar i en tvättstuga? Vad heter djuret?

En av hajarterna som lever i svenska vatten äter andra fiskar och har två giftiga taggar. Vilken är hajen?

Även den mest sjövana havskatten kan ibland bli lite illamående till havs men vilket djur vränger bokstavligen ut och in på sin mage över sitt byte för att äta upp det?

Torsken har en liten utväxt på hakan som hjälper den att känna lukt och smak. Vad kallas utväxten?

På fisken långa gör man lutfisk, en svensk jultradition med traditionellt blandat mottagande. När infaller lutfiskens dag?

Havskatten är en populär men hotad matfisk och en vanlig beståndsdel i fish and chips. Vad heter den officiellt på engelska enligt FN-organet FAO?

En av våra svenska arter av korall delar namn med ett vanligt pysselredskap på förskolan. Vad heter djuret?

Hur förhåller sig den lilla krabban musselväktare till musslor?

Snyggt!

Du har svarat på alla frågor. Låt oss räkna ut ditt resultat.

Medan vi väntar på ditt resultat…
Ditt resultat är klart!
du är en landkrabba du är en landkrabba du är en fossil du är en fiskpinne du är en mollusk du är en scampi du är en havskatt du är en salt sill du är en sjöbjörn

Okej, alla njuter inte av havets salta stänk. Torrsim är nog är din grej men kanske skulle du våga dig på att doppa tårna någon gång?

Okej, alla njuter inte av havets salta stänk. Torrsim är nog är din grej men kanske skulle du våga dig på att doppa tårna någon gång?

Kanske har du tidigare haft kontakt med vatten, men det är ingenting som märks nu. Förhoppningsvis kan våra frågor locka dig att utöka din något stela repertoar.

Du har en vag känsla av att höra samman med havet, men har aldrig grävt vidare i det där. Kanske dags att ta steget nu?

Mollusker är faktiskt inte bara utväxter på kroppen. Det är en djurgrupp också (Mollusca), där snäckor och bläckfiskar ingår. Som tur är vet du redan det.

Du har rätt bra koll och vet att ingen borde äta dig. Odling av jätteräkor är inte hållbart på något sätt. Det har vi på Naturskyddsföreningen pratat om tidigare och då stod du i centrum.

Det svänger ju katten! Du är en gigant bland bottenlevande fiskar men så populär att du blivit rätt sällsynt. Tipsa en kompis om vårt quiz så att fler får lika bra koll som du!

Nästan alla rätt, imponerande! Många blandar ihop dig med din förorenade släkting som simmar norr om Kalmarsund. Att folk inte kan skilja mellan sill och strömming tycker du är beklagligt, men alla kan inte ha lika bra koll som du.

Du har ersatt keps med sydväst och blir mer sjösjuk när du går i land än när du mönstrar på. Det är ingen tvekan om att du älskar det stora blå. Få kan matcha din koll på havet – på och under ytan.

Dela vår quiz och gå till botten med dina kompisars kunskap. Du får då också en bild med ditt resultat!
Här hittar du facit!

Många av arterna i det här quizzet är utrotningshotade. Ändå förekommer regelbundet storskaligt fiske av deras känsliga livsmiljö. Skriv under vårt upprop och stoppa skövlingen av havets skyddade områden!

- underskrifter

Mål: 10 000

Jag har tagit del av att mina uppgifter hanteras enligt Dataskyddsförordningen.

Ett oväntat fel har uppstått, var god försök igen.

Tack för ditt stöd!


Ge en gåva till havet

För ett levande hav 
— på och under ytan.

Faktan till quizzet har tagits fram som en del av Naturskyddsföreningens projekt På djupet tack vare stöd från Hemköp.
Läs mer om projektet här.